Page 1 of 1

Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Sun Jun 15, 2008 11:21 pm
by ilikespeeding
So, what does this do really? My car will start and immediately stall unless this is checked.

Base timing off?

PostPosted: Mon Jun 16, 2008 9:14 pm
by tlcoll1
That's a debugging option. If your car stalls without it on, then you've probably got the cam sensor types set incorrectly for your car.

Tom

PostPosted: Fri Jun 20, 2008 12:16 pm
by ilikespeeding
Could it be that I wired the sensor incorrectly?

PostPosted: Sat Jun 21, 2008 12:33 pm
by tlcoll1
Probably not. If bypass works, then the ECU+ is seeing both your cam and crank sensor signals. Verify that your input and output cam sensor types match the year of cam sensor and year of stock ECU, respectively.

Tom

PostPosted: Sat Jun 21, 2008 2:14 pm
by ilikespeeding
My car has a 6 bolt swap, so no crank sensor.

But I def will double check part numbers with years. Thank you so much!

Re: Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Sat Jun 21, 2008 11:44 pm
by tlcoll1
Your car definitely has both a crank sensor and a cam sensor :wink:. They may be in the same package, but both have to exist for the car to run. Also, the year of your stock ECU should match the year of your car unless you've swapped it out.

Tom

Re: Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Thu Jun 26, 2008 12:32 am
by ilikespeeding
I thought the crank sensor plug was on the same harness as the cam sensor? I dont know what the fuck I'm talking about.

Re: Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Fri Jun 27, 2008 12:28 am
by tlcoll1
Both sensors are inside the same housing for some cars, thus the confusion. So where are you with respect to turning that bypass check-box off?

Tom

Re: Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Tue Jul 08, 2008 5:37 pm
by ilikespeeding
I found out that if I set both input and output to 1G, everything plays nice.

Re: Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Wed Jul 09, 2008 8:18 pm
by tlcoll1
It should play slightly nicer if you set input as 1G, output as 2G 97+.

Tom

Re: Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 6:41 pm
by ilikespeeding
^I had it like that, but it ran like shit; it wouldnt idle. As soon as I switched it over to all 1G, it idled and boosted fine.

Re: Cam/Crank Sensor Bypass

PostPosted: Tue Jul 15, 2008 10:09 pm
by tlcoll1
Hmmm. I'm not digging that. Both of those sensor types are very similar - I can't imagine seeing what you're seeing, but I guess I shouldn't argue with success.

Tom